Xbox Series X Türkiye Fiyatı Dudak Uçuklatıyor

Microsoft tarafından çıkarılacak olan Xbox Series X uzun süredir oyunseverler tarafından bekleniyordu. Kısa süre önce bir çıkış fiyatı yayınlandığı halde Microsoft kısa süre önce açıkladığı Türkiye Xbox Series X fiyatına zam yaptı. Yani daha ürün piyasaya çıkmadan zam almış oldu. Üstelik hiç de az bir zam değil.

Geçtiğimiz günlerde Microsoft’un resmi internet sitesinde Xbox Series X ve Series S fiyatları duyurulmuştu. Yapılan duyurunun hemen ardından fiyatlar geri çekilmişti. İlk başta buna pek de anlam verememiştik. Hatta durumu, Sony’nin PS5 fiyatını açıklamasına dahi bağlamıştık. Fakat işin aslı biraz geç anlaşıldı.

Microsoft muhtemelen fiyatları yüzde 20 ek gümrük vergisinden hesaplamıştı ve bu yüzden karşımıza Series X için 7.499 TL, Series S içinse 4.599 TL fiyat çıkmıştı. Bu fiyat etiketleri her ne kadar yüksek gibi görünse de teknolojinin genel fiyat grafikleri düşünüldüğünde uygun sayılabilecek bir etiket olarak göze çarpmıştı. Ancak verginin 1 Ocak tarihine kadar uzatılması bir anda bütün işlerin değişmesine neden oldu.

Xbox Series X Türkiye Fiyatı Dünya Gündeminde

Dünya genelinde ve Türkiye’de oyunseverler bir süredir Xbox Series X/S ile PlayStation 5’e odaklanmış bulunuyor. Oyun severler yavaş yavaş 2020’nın sonlarına yaklaştığımız şu dönede yeni konsolların hayalini kurmaya başladılar. Fakat Türkiye’de durum dünya genelinden biraz farklı işliyor. Bunun nedeni geçtiğimiz günlerde açıklanan Xbox Series X/S fiyatlarının oldukça yüksek olduğu halde yeni bir zamla birlikte neredeyse alınması imkânsız hale gelmesinden kaynaklanıyor. 

Ülkemizde zaten oldukça yüksek olan teknoloji ürünlerinin fiyatları yıl başından bu yana çok daha arttı. Yeni Xbox modellerine sahip olmak isteyenler de çok yüksek bedeller ödemek zorundalar. Mesela Xbox Series X’in Türkiye fiyatı son zamla birlikte 9.299 TL oldu. Xbox Series S’in fiyatı ise 5.399 TL olarak belirlendi. İşte Türkiye’deki bu yüksek bedeller Türkiye dışında da bazı sayfalarda yer aldı. Gamerant ve Purebox gibi yabancı internet siteleri Xbox Series X Türkiye fiyatı hakkında içerikler hazırladı.

İnternet sitelerinin oluşturdukları haberlerde Xbox Series X’in Türkiye fiyatının 1200 dolara tekabül ettiğine dikkat çekildi. Editörler oyun konsolunun vergisiz fiyatının 499 dolar olduğunu belirttiler ve oyunseverlerin 700 dolar civarında ek ödeme yapmaları gerektiğini söylediler. Bunun hiç de makul bir durum olmadığını da sözlerine eklediler. 

Söz konusu internet sitelerinde Xbox Series X ürünün Türkiye’de neden bu kadar pahalı, bu kadar yüksek fiyatlı olduğuna da yer verdiler. Onlar da tıpkı bizler gibi durumun asıl nedeninin farkındalar. Durum tam da vergilendirme politikalarından kaynaklanıyor. 

Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye’de vergiler, vergi oranları her geçen gün artıyor. Bir taraftan vergi kalemlerinin çok olması diğer taraftan vergi oranlarının çok olması sahip olmak istediğimiz ürünlerin, hele ki elektronik ürünlerin fiyatlarının astronomik seviyelere çıkmasına neden oluyor. İthalat vergisi, lüks tüketim vergisi, katma değer vergisi gibi çeşitli vergi kalemleri yabancı internet sitelerinde de Türkiye’deki artışın, pahalılığın gerekçesi olarak sıralanıyor. 

Benzer Durum Playstation 5’te de Olacak

Xbox Series X ve Xbox Series S serileri oyunseverler tarafından büyük ilgiyle takip ediliyor. Türkiye’de ise büyük çoğunluğun sadece takipte kalacağı görünüyor. Bununla birlikte oyunseverlerin bir gözü de PlayStation 5’te. Henüz PlayStation 5 hakkında resmi bir fiyat açıklaması yapılmış değil. Fakat bugüne kadar PlayStation fiyatları Xbox fiyatları ile yarışır seviyede olmuştur. Bu yüzden aynı durumun PlayStation 5’de de olacağını söyleyebiliriz. 

Söz konusu internet siteleri PlayStation 5 konsoluna da değinerek PlayStation 5 fiyatının da Türkiye’de dünya ortalamasının çok çok üstünde olacağını belirtiyorlar. Dolayısıyla ülkemizdeki oyunseverlerin gerek Xbox Series X/S için gerekse PlayStation 5 satın alabilmek için bir süre daha beklemek zorunda kalacaklar gibi duruyor. Ülkemizdeki kur artışının her gün artması ve teknoloji ürünlerinin fiyatlarının sürekli yükselmesi karşısında belki de Xbox Series X şimdiki fiyatı bir süre sonra ucuz bile kalabilir. Çünkü en basitinden bir örnek vermek gerekirse geçen yıl bu zamanlar 2.450 TL olan Samsung’un Galaxy A50 akıllı telefon modeli şu an 3.400 TL. üstelik bu seriden sonra bu yıl birden çok yeni seri piyasaya çıktı. Bu yüzden belki de şimdi satın alanlar gelecekte şanslı dahi olabilirler.

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

98BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
14TakipçilerTakip Et

Son Yazılar