Control AWE İncelemesi

Control AWE İncelemesi, Control AWE 2019 yılın en iyi oyunlarından birisi olarak öne çıkıyordu. Control AWE eklenti paketi (Altered Wordld Event) ile birlikte bir süredir yeni oyununu beklediğimiz Alan Wake de bize konuk oluyor. Bu yazımızda oyunun beklentileri karşılayıp karşılamadığına bakacağız.

Alan Wake, 2010 yılında Xbox 360 konsoluna özel olarak çıkmıştı ve korku-aksiyon oyunları sevenler tarafından büyük ilgi görmüştü. Ünlü korku yazarı tatile çıktıktan sonra bizler de Wake’in karanlık varlıklarla verdiği mücadeleyi deneyimliyorduk. Bir oyun ve iki DLC paketinin ardından daha fazla hikâye isteyen oyuncular, spinoff oyunu olan American Nightmare’de istediğin tam bulamamıştı. Control yeni paketi AWE ile Wake hayranlarının bu beklentisini gidermeyi amaçlıyor.

Control içerisinde çeşitli belgelerde Alan Wake bazı olaylara dahil oluyor ve biz, Bight Falls olaylarında bunları görüyorduk. Bunlar da bize yeni bir oyunun geleceğinin işaretlerini veriyordu. Control AWE eklentisi aslında uzun süredir beklenen Alan Wake oyununun kendisi değil.

Control AWE stüdyonun Remedy Connected Universe evrenini ilk adımlarını atıyor ve Remedy’nin başındaki isimlerden birisi olan Sam Lake, stüdyonun gelecekte oyununun farklı bir evrede geçeceğini, bunun Remedy Connected Universe evreni olacağını duyurmuştu. 

Ünlü yazar Alan Wake uzun süredir kayıptı ve öldüğü dahi kabul ediliyordu. Fakat ana karakterimizi En Eski Ev’in araştırmalar Bölümünü yönettiğini görüyoruz. Alan Wake oyununda karşılaştığımız Dr. Emil Hartman’ın yakalanarak getirildiği Araştırmalar Bölümü bir süredir kapalı bulunuyor ve dışardan kimse buraya ulaşamıyor. Asansörle bu bölüme ulaştığımızda içeri giriyoruz ve bunun sebebini kavrıyoruz. Araştırmalar Bölümünü saran karanlık varlıklar sarmış ve büroyu ele geçiren Hiss ile karşılaştığımızda ortaya yepyeni bir tehlike çıkmış oluyor.

Control AWE’ye Dair Beklentiler

Control AWE daha önceki bölümlerden daha karanlık bir paket. Daha ürkütücü detaylara sahip ve daha çizgisel bir oynanışı var. Ana oyun ve The Foundation boyunca mücadele içinde olduğumuz rakiplerimizle birlikte gölgelere karşı da her an tetikte olmamız gerekiyor. Dr. Hartman karanlık ve his yüzünden bambaşka bir şekle bürünmüş. Onun peşinden üç farklı sektöre giriyor ve doktoru durdurmak için mücadele veriyoruz. Bir taraftan da kırmızı hat üzerinden Alan Wake bize ulaşmaya çalışıyor ve onun yazdıklarına şahit oluyoruz.

Eğer daha önce Alan Wake oyunu oynamadıysanız bu oyunun size göre anlamsız geleceğiniz düşünebilirsiniz. Fakat hiç de öyle bir endişeye kapılmaya gerek yok. Oyun içerisinde Alan Wake içerikleriyle karşılaşsanız da sonuçta oynadığınız oyun Control ve bunu size hissettiriyor. Değişime uğramış nesnelerle, bunlardan kaynaklanan olaylara dair pek çok ses kaydına, belgeye rastlayacaksınız. Bir tane tren, iki arcade oyun makinesi ve çeşitli yiyecek makineleri değişmiş nesneler olarak karşınızda yer alıyor. 

AWE ile birlikte oyuna yeni silah geliştirmeleri de dahil olmuş. Surge eklentisi ile maksimum üç patlayıcıyı bir düşmana ya da zemine yapıştırıp dilediğiniz zaman patlatma imkânınız oluyor. İlk silahla ve Launch yeteneği ile dövüştüğünüzde, dövüşe girerken tuzaklar kurabiliyor, düşen üstünden geçerken bunları patlatabiliyorsunuz. Ana görevler dışında havalandırmayı temizleme gibi yan görevler var. Son boss dövüşü bulunuyor. Tuzak kurup patlatma buralarda da oldukça işe yarıyor.

Control AWE, Alan Wake’i temel alıyor olsa da oyun Control. Bunu rahatlıkla görüyorsunuz. Hatta düşmanlarda da bunu fark ediyorsunuz. Alan Wake’de Taken adlı düşmanlar vardı ve bunların üzerine ışık tutarak karanlığı kaldırıyor, bu sayede zarar vermeyi başarıyordunuz. Bunlar burada artık yok. Karanlığın oyuna etkisini Dr. Hartman ile karşılaşmamızda ve bulmaca çözümleri haricinde karşılaşmıyoruz. Jesse’nin bir el feneri yok ve karanlık sürekli enerjimizi azaltıyor. Bu yüzden de etrafta sürekli projektör aramak zorunda kalıyoruz. Bu da bizi biraz sıkıntıya sokuyor. Etraftan bulduğumuz portatif projektörlerle kapıları kapatmaya, jeneratörleri bulmaya, rakiplerimizden kaçmaya çalışıyoruz. Bütün bunlar bize biraz zenginlik katıyor. Fakat jeneratörü bulmak çok da uzun zamanınızı alıp sizi oyundan soğutmuyor. 

Control AWE oynarken karanlık tarafından ele geçirilmiş düşmanlarla karşılaşmıyoruz. Fakat Hiss hala var. Önceden bildiğimiz düşmanların dışında Airborne Ranger adlı yeni bir rakibimiz daha bizi bekliyor. FBC’nin ele geçirilen personellerinin son üyeleri olan bu askerler, size havadan saldırıp attığınız nesneleri savuşturmayı başarabiliyorlar. 

Sonuçlar Memnun Edici 

Control AWE ile birlikte Control’deki ve The Foundation’daki ana görevleriniz dışında yan görevler de bulunuyor. Bölgeler arasında gidip gelmenizi gerektiren işler bulunuyor. Fakat daha çizgisel bir oynanışa sahip. Ana görev dışında iki yan görev ve Ahti’nin bıraktığı temizlik görevleri karşınızda yer alıyor. Bir de SHÜM adlı arcade oyun cihazı bulunuyor. 

Control AWE’deki yan görevler, etrafta bulduğunuz notlarda bahsedilen eşyalarla alakalı. Teröristler tarafından değişime uğratılan tren vagonundaki bulmacayı çözmek var. Ya da astronotlardan birisinin istediği şeyi bulup getirmeniz gerekebiliyor. Ahti’nin verdiği görevler ise yeni mekanikleri kullanabilmeniz için basit temizlik görevlerinden oluşuyor. SHÜM adlı oyun makinesi oyunun tekrar oynanabilirliğini arttırıyor. 

Oyun boyunca bulmacaların hep aynı şekilde olmaları ve karanlıkta jeneratör arayıp durmak biraz moral bozucu olabiliyor. Üstelik bunu dövüşürken de yapmak zorundasınız. Yakalandığınızda ciddi can kaybı yaşıyorsunuz. 

Control AWE’e eğer Alan Wake hikayesi beklentisi ile başlarsanız hayal kırklığı olabilir. Fakat bunun bir Control eklentisi olduğunu ve Alan Wake’in hikâye anlatırken RCU evrenine giriş yapmanızı sağlayan bir hikâye olduğu beklentisinde olursanız size keyifli zaman geçirteceğinden emin olabilirsiniz. Yeni silah eklentilerini, düşmanlar, bulmaca mekanikleri ile büyük bir evrene atılıyorsunuz.

Control AWE eklentisini tek başına 25 TL’ye satın almanız mümkün. Fakat iki DLC paketi de bulunan Seanson Pass’ı 40 TL’ye alarak bütün hikayeyi tecrübe edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

98BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
14TakipçilerTakip Et

Son Yazılar