Super Mario 3D All-Stars İncelemesi

Süper Mario oyun dünyasının en çok tercih edilen ve en bilinen oyunlarından birisi. Switch için çıkan en özel Mario üçlemelerinden birisi olan Super Mario 3D All-Stars paketi de bu oyuna farklı bir seviye kazandırmış bulunuyor. Bu özel paket içinde Mairo’nun dönemine damga vuran üç farklı oyun bir arada sunuluyor. Üstelik hepsi de Nintendo Switch konsolunda oldukça iyi bir performans gösteriyor. İçeriğine gelin birlikte bakalım.

Yukarda da belirttiğimiz gibi Super Mario 3D All-Stars oyun paketinde üç oyun bulunuyor ve öncelikle bunlardan tek tek bahsetmekte fayda var. Tarihsel sıralamalarına göre paket içeriğine baktığımızda ilk sırada Super Mario 64 yer alıyor.

Super Mario 64 oyunu, ilk olarak 1996 yılında Nintendo 64 platformuna çıkmıştı. Super Mario 64 özellikle çocukluğunuzu 90’lı yıllarda yaşadıysanız size nostaljiyi yaşatacaktır. Zaten o dönemde çocukluğunu yaşamış hemen herkes için Super Mario çok önemli bir yere sahiptir. Bölgenin en iyi liselerinin bilgisayarlarında dahi oyun olarak sadece Super Mario’nun olduğunu düşündüğümüzde oyunun ne kadar etkili ve önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Aslında Super Mario 64 ilk 3D oyun ya da oyun platformu değildi. Buna karşın o dönemde bu olguları ve teknolojileri en iyi kullanabilen yapımlardan birisi olmayı başarmıştı. Oyunun sahip olduğu dinamiklerin dönemine göre oldukça iyi olması sonrasında çok sayıda oyuna ilham kaynağı olmasını sağlamıştı. Farklı bölümlere geçişler ve hareket kabiliyetleri ile oyun son derece zengin bir yapıda bulunuyordu.

Super Mario 64, Shigeru Miyamoto liderliğinde on beş kişilik bir ekip tarafından geliştirilmişti ve bu yeni sürüme aslında olduğu gibi aktarılmış gibi. Nintendo, oyunu Super Mario 3D All-Stars paketine eklerken bir değişiklik yapmaya gerek duymamı ve bu yönüyle pek de kendini yormamış diyebiliriz. Bu yönüyle çeyrek asırlık oyun, sahip olduğu dinamiklerle ve görsellerle biraz eski duruyor diyebiliriz. Dönemine göre son derece başarılı bir oyun olsa da kontrol zorluğu ve çözünürlüğü ile 4.3 olarak kalmış olması Super Mario’nun en büyük eksisi olarak karşımızda duruyor.

Super Mario 64 oyununda kamerayı tam olarak kontrol edemiyoruz ve bu da çoğu açıda karakter kontrolünde zafiyetlere neden oluyor. Kontrol yapısına alışıldığında ise ana dinamikler biraz daha rahat kavranıyor. Bu da oyunun iyi bir nostalji havasına sahip olmasını sağlıyor. Buralarda ufak dokunuşlar yapılsa belki daha iyi bir deneyim yaşatabilirdi; fakat ne düşünüldüğünü kestirmek elbette mümkün değil.

Super Mario Sunshine ve Super Mario Galaxy

Super Mario Sunshine yine Super Mario 64 gibi döneminin en iyi yapımlarından birisi idi. Su ve fizik unsurları şu an için çok basit gelebilir. Hatta hiç cazip gelmeyebilir. Fakat 2002 yılı itibariyle pek de sık rastlanan bir olgu olduğunu söyleyemeyiz. O dönem ilk kez karşılaşanlar bilirler ki Mario’nun sırtındaki fludd ile adeta itfaiye eri gibi su fışkırtması bütün oynayanları mest ediyordu.

Su ile birlikte oyun alanına yayılan alevleri söndürebiliyor ve suyumuz bittiğinde denize dalıyorduk. Ya da sırtımızdaki aparatı çevirip havada süzülebiliyorduk. Dönemine göre hepimizi mest eden bu özellikler oyunun bu paketinde de korunmuş.

Super Mario Sunshine, Super Mario 64’e nazaran biraz daha derli toplu. Bu yüzden biraz daha rahat bir deneyim sunuyor. Bütün dinamiklerle birlikte kamera kontrollerini de daha rahat yapabiliyorsunuz. Yine de kimi zaman sabit alanlarda kamera problemlerinin ortaya çıktığını söylemekte fayda var. Normal kısımlarda ise günümüzün en modern oyunlarındaki gibi kamera açısını istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz. Mario ve arkadaşları Delfino adlı tropik bir adaya yolculuk yapıyorlar ve aradan geçen bunca zamana rağmen yaşananlar hala capcanlı duruyor.

Super Mario Galaxy 2007 yılında Nintendo Wii için çıkarılmıştı. Oyun günümüz oyun platformlarında dahi hala taş biri duruyor. Özellikleri ile aradan yıllar geçse de hala ilgi odağı olmayı başarıyor. Sadece o zamanlar bu oyunu oynamış ve bir uzun bir ara vermişseniz yeniden oynadığınızda bu farkı çok daha rahat hissedeceksiniz. Dolayısıyla Super Mario 3D All-Stars paketi içerisindeki en eğlenceli ve en sorunsuz oyunun Super Mario Galaxy olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Galaxy serisinde genel olarak yıldız toplama dinamiği ile karşılaşıyorsunuz. Ziyaret ettiğiniz her galakside yer alan görevleri yaptığınızda yıldız kazanıyorsunuz. Sonrasında da yeni galaksilerin kilitlerinin açıldığını görüyorsunuz. İrili ufaklı gezegenler arasında kusursuz bir işleyiş bulunuyor. Switch sürümünde bu işleyiş, dokunmatik ekrana bırakılmış ve kristal toplarken ve çeşitli bulmacalarda dokunmatik ekran ile kontrolleri yapabiliyorsunuz.

Super Mario Galaxy oyununda öncekilerdeki ufak hatalarla da karşılaşmıyorsunuz. Tasarımları, boss mücadeleleri ve genel oynanış yapısıyla oyun, bütün serileri taşıyabilecek yapıda bulunuyor.

Sonuç Olarak…

Super Mario 3D All-Stars içinde bu üç oyun yer alıyor. Fakat sadece bunlarla sınırlı değil. Her oyunun müzik albümlerine de paket içinde yer verilmiş. Ana menüden oyunları ayrı ayrı açabileceğiniz gibi bu müzik albümlerine de erişim sağlayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Super Mario 3D All-Stars paketi Nintendo Switch sahipleri için oldukça eğlenceli ve başarılı bir paket olmayı başarmış bulunuyor. Aslında ufak yenilemeler yapılsaymış çok daha üst seviyeye çıkabilir, yeniden bir klasik olabilirmiş. Fakat Nintendo dokunuşlar yapmak yerine oyunları oldukları gibi bırakmayı tercih etmiş. Eğer zamanında bu oyunları oynadı iseniz size eşsiz bir nostaljiye taşıyacağından emin olabilirsiniz. Daha önce deneyimlemedi iseniz de üç oyunda nasıl bir gelişim sergilendiğini daha rahat görebilirsiniz. Bütün zamanların en iyi oyunlarından biri gösterilen Super Mario’yu bu pakette rahatlıkla deneyimleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

98BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
14TakipçilerTakip Et

Son Yazılar